Faq

Odpověděli jsme na nejčastější dotazy, které od našich zákazníků dostáváme. Pokud se chcete na něco zeptat, podívejte se nejdříve sem – a pokud zde odpověď nenajdete, napište nám. Děkujeme.

Syrové mléko je po vyhovující laboratorní kontrole přijato do mlékárny. Následuje čištění, homogenizace, pasterizace a chlazení na teplotu, při které budou jogurty zrát. Do mléka se nasypou miliardy jogurtových a probiotických bakterií a takto zaočkované mléko se plní do kelímků. V případě ovocných jogurtů se na dno nejdříve dávkuje ovocná složka, poté se kelímek plní zaočkovaným mlékem. Naplněné kelímky putují do zracích boxů, kde se zaočkované mléko po šesti hodinách změní na Selský jogurt. Po vychlazení a laboratorní kontrole expedujeme čerstvé jogurty k zákazníkům.
Ano, všechny výrobky Hollandia jsou bezlepkové, lepek do naší výroby nesmí.
Ano, část produkce Hollandia je vyráběna v režimu Bio. Jako jediná mlékárna máme i vlastní zdroj bio mléka – vlastní bio Farmu Otročín. Tyto výrobky poznáte podle BIO označení na kelímku.
Probiotika jsou živé mikroorganizmy, které v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav nejen člověka – a to zejména složení střevní mikroflóry. Používáme přesně specifikované kmeny Biffidobacterium a Lactobacillus acidophilus.
Čirá tekutina na povrchu jogurtu je uvolněná syrovátka. Mírné uvolnění syrovátky není na závadu a je zpravidla způsobeno skladováním výrobku v jiné než svislé poloze. Proto je na našich výrobcích upozornění NEKLOPIT.
Konzumaci po uplynutí data spotřeby nedoporučujeme. Všechny výrobky jsou při vývoji testovány, expirační doba je přesně stanovena. Po tuto dobu neseme za jogurt a BiFi drink plnou odpovědnost, po uplynutí této doby nemůžeme za zdravotní nezávadnost výrobku ručit.
Cukr do jogurtů nepřidáváme, ale je součástí ovocných komponentů. Bez trošky cukru by vám ovocné jogurty opravdu nechutnaly.
Selský jogurt je vyroben tradiční metodou zrání jogurtu v obalu – zraje v kelímku. Viz otázka Jak se vyrábí naše jogurty. Krémový jogurt zraje v tanku, po uzrání je zchlazen, upravíme strukturu rozmícháním a do kelímku již plníme hotový jogurt, do kterého případně vmícháme ovoce nebo nugát či ořechy s medem. Vše ale funguje bez stabilizátorů, pomáhá nám pouze mléčná bílkovina.
Ne, o certifikaci košer jsme zatím neuvažovali.
Ano, pokud kelímky od jogurtů odevzdáte do plastu, budou recyklovány. Víčka pak patří mezi kovy, konkrétně hliník.
Selské jogurty se liší ve spoustě věcí. Jsou vyráběny unikátním způsobem zrání v obale, za použití kravského mléka. Do složení syrového mléka nezasahujeme – neodebíráme tuk, prostě ho používáme tak jak ho kravičky nadojily. Selské ovocné jogurty mají navíc jedinečné složení, obsahují nejvyšší podíl ovoce na českém trhu, a naopak neobsahují žádná aromata.
Pektin, je přírodní složka, byl poprvé popsán v roce 1825, ale jeho vlastnosti pro výrobu marmelád a džemů byly známé mnohem déle. Přirozeně se vyskytuje ve všech typech ovoce, jehož je hlavní složkou vlákniny. Pektin má pozitivní účinky na zdraví. Množství pektinů se liší v jednotlivých druzích ovoce, některé jej mají přirozeně více a jiné méně. Čistý pektin byl v poslední době „znovuobjeven“ jako nejpřírodnější látka pro zavařování. Konzumace pektinu rozhodně nepřináší žádná zdravotní rizika, jen samé benefity. Pektin do jogurtu nepřidáváme přímo, je součástí ovocných složek. Protože nepoužíváme žádná aromata, musíme do ovocných selských jogurtů používat speciálně vybrané odrůdy vyzrálého ovoce. Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. Při použití ovocného komponentu bez pektinu by se ovoce smíchalo po naplnění se zaočkovaným mlékem a jogurt by neuzrál. Také bychom nemohli zaručit rovnoměrnost rozložení kusového ovoce ve všech kelímcích. V ovocném komponentu je ho jen minimální technologické množství.
Protože Hollandia používá speciálně vyvinuté ovocné složky, které jsou vyrobeny z vybraných, vyzrálých druhů ovoce a díky zvýšení ovocného podílu na 55 % není aroma potřeba.
Definovaná chemická látka s aromatickými vlastnostmi.
Laktóza je disacharid označovaný také jako mléčný cukr, který tvoří 2–8 % sušiny všech druhů živočišného mléka. Laktóza se rozkládá v trávicím ústrojí za pomoci enzymu laktáza na jednodušší cukry (galaktózu a glukózu). Laktózová intolerance je způsobena částečnou nebo úplnou neschopností organismu produkovat enzym laktáza. Pokud je enzymu laktáza nedostatek, mléčný cukr se ve střevech nestráví a jeho přebytkem se pak živí přirozené střevní bakterie. Ty při jeho zpracování produkují plyny (CO2 či H2) a další látky, které dráždí tlusté střevo, a tím způsobují nadýmání, střevní koliky, průjmy a zvracení. Méně častými projevy jsou atopické ekzémy, nechutenství, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha.
Krémový jogurt 0,01 % laktózy jsme vyrobili na základě průzkumu mezi spotřebiteli a četných žádostí našich zákazníků. Dle odhadů trpí v určité míře intolerancí laktózy cca 15–20 % populace České republiky. V našich jogurtech je obsah laktózy redukován na nejnižší možnou míru, tedy pod 0,01 %. Speciálně vyvinutý enzym svou činností při fermentaci rozkládá laktózu na glukózu a galaktózu. Snížení obsahu laktózy nemá vliv na chuť těchto výrobků.
Naše Krémové jogurty 0,01 % laktózy splňují limity pro označení bezlaktózový výrobek. Avšak podle legislativy ČR a Vyhlášky Mzd 54/2004 musí být v bezlaktózovém výrobku zároveň i vyloučena přítomnost volné galaktózy. Proto je náš výrobek označen jen jako s nízkým obsahem laktózy nebo s 0,01 % laktózy. Tato podmínka je pouze v české národní legislativě, okolní státy mají k označování bezlaktózových výrobků výrazně benevolentnější přístup. Kvůli závazku uznávání národní legislativy jiných členských států EU jsou na našem trhu k dostání výrobky označené “Bez laktózy”, které obsahují 0,1 % laktózy, tedy o řád víc než výrobky z ČR.