Teplý kroupový salát s pečenou dýní

Čerstvé zelenině odzvonilo, nastává čas krásně provoněných pečených variací. Tento barevný recept s kroupami, lahodnou pečenou dýní a jogurtovým dipem jistě potěší vaše oko i žaludek.
  • 60  min.
  • 2  porce

Ingredience

Kroupy 100 g
Dýně Hokaido 300 g
Česnek 2 stroužky
Olivový olej 1 lžíce
Sušená rajčata v oleji 5 půlek
Olej ze sušených rajčat 2 lžíce
Čerstvý tymián špetka
Rukola 3 hrsti
Bílý Selský jogurt Hollandia 200 g
Šťáva z půlky citronu
Sůl

Postup přípravy

  1. Kroupy propláchneme, vysypeme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí cca 30 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme dýni na kostky, přidáme stroužky česneku, smícháme se špetkou soli, lžící olivového oleje a pečeme v troubě na 180 °C zhruba 20 minut.
  3. Zatímco vaříme kroupy a pečeme dýni, vyrobíme si jogurtový dip smícháním Selského jogurtu s citronovou šťávou a špetkou soli. Uschováme do lednice.
  4. Po uvaření kroupy scedíme a vysypeme do mísy. Přidáme upečenou dýni, najemno pokrájený pečený česnek, tymián, pokrájená sušená rajčata i se dvěma lžícemi oleje a sůl podle chuti.
  5. Na úplný konec vmícháme čerstvou rukolu a ihned podáváme s jogurtovým dipem.

Tip

Salát můžete doplnit pečenou červenou řepou nebo plátky prosciutta.