VÍTE, JAKÝ JOGURT JÍTE?

Znáte ten pocit, kdy stojíte před regálem s jogurty, ve kterém je nepřeberné množství značek a typů výrobků? Bílé, ovocné, selské, BIO, smetanové, nízkotučné, řecké a řeckého typu. Kdo se v tom má vyznat? Jak poznat ten nejkvalitnější a proč vlastně jogurt jíst? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou najít ten nejlepší z nich. Rozhodně není jogurt jako jogurt, jak by se mohlo na první pohled zdát.

JAK SE RODÍ JOGURT
Kvalitní jogurt je vyroben ze šetrně získaného a správně ošetřeného mléka, do kterého se přidá jogurtová kultura. Kysaný mléčný výrobek vznikne působením kyseliny mléčné, tu vytvářejí ušlechtilé bakterie jogurtové kultury z laktózy (cukru obsaženého v mléce). Díky kyselině mléčné poklesne pH a bílkoviny obsažené v mléce změní svou strukturu. Prokysáním jogurtovou kulturou se tedy z mléka stane jogurt.

PRAVDA O JOGURTECH
„Bílý jogurt je zdrojem řady tělu prospěšných živin, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálních látek, zvláště pak vápníku. Díky působení jogurtové kultury obsahuje ve srovnání s mlékem nižší podíl laktózy, čímž se stává snáze stravitelným i ve vyšším věku,“ uvádí Ing. Roman Merkl, PhD a doplňuje: „Některé jogurty jsou navíc obohaceny o speciální probiotické bakterie Bifidobacterie a Lactobaccilus acidophilus, jako například jogurty Hollandia. Konzumování těchto výrobků příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry.“ Z pohledu výživy patří jogurt již dlouhou řadu let mezi nejvýznamnější skupinu mléčných výrobků a díky pozitivním účinkům byly dříve prodávány jako lék v lékárnách.

dwd

PŘEDSTAVY LIDÍ O TOM, CO SMÍ A NESMÍ OBSAHOVAT JOGURT, JSOU ČASTO ZKRESLENÉ
Orientace v přeplněných regálech supermarketů může být komplikovaná. Menší rozdíly v cenách jednotlivých značek stojí proti větším rozdílům v jejich kvalitě.

Pro výrobu bílého jogurtu se mohou použít pouze látky mléčného původu – tzn. mléko, podmáslí a smetana, popřípadě jejich směsi a mléčná kultura. Takovýto bílý jogurt nesmí obsahovat žádné škroby či stabilizátory konzistence. U bílých jogurtů je výběr snazší – stačí si jen vybrat poctivého výrobce.

Spotřebitel má zřídkakdy možnost dochutit si bílý jogurt právě natrhaným vyzrálým ovocem, a tak je situace je v kategorii ovocných jogurtů složitější. Můžete koupit výrobek s příchutí, kde je ovocná chuť nahrazena pouze aromatem, nebo poctivý jogurt s ovocem.

Nepoctiví výrobci sice nabídnou ovocný jogurt za nízkou cenu, avšak kvalitní složky nahradí těmi levnějšími, které jsou chudé na živiny a neprospívají správné životosprávě. Barva pochází z prášku, vůně připomíná spíše parfém a správnou konzistenci zajišťují směsi stabilizátorů. S nadsázkou by se dalo říci, že výsledný produkt neviděl ovoce z etikety ani z rychlíku.

TRENDEM VÝROBY MODERNÍCH JOGURTŮ JE NÁVRAT KE KOŘENŮM
Naštěstí se u prodejců najdou i kvalitní výrobky českých firem, kterým zákazníci mohou důvěřovat. V jogurtech pak najdou ovoce špičkové kvality, které není nutné barvit a aromatizovat.
Dva ovocné jogurty se mohou lišit obsahem ovoce a množstvím přidaných látek. Složení jahodového jogurtu, který je nejoblíbenějším ovocným jogurtem vůbec, může vypadat následovně:

1. Ovocný jogurt jahodový – složení ovocné složky: cukr, jahodový koncentrát a pyré 19 %, glukózo-fruktózový sirup, zahušťovadla: modifikovaný škrob, pektiny; barvicí koncentrát z červené řepy a aronie, aroma, barvivo: karmín.

2. Selský ovocný jogurt jahodový Hollandia – složení ovocné složky: jahody 55 %, cukr, pektin, citrónová šťáva.

Ze srovnání jogurtů je zřejmé, že výčet složek u druhého jogurtu je výrazně menší, než u prvního. V jahodovém jogurtu Hollandia se nevyskytují žádná přidaná aromata, barviva, škroby ani glukózo-fruktózový sirup.

AROMATA JSOU ALCHYMIE
Umělá aromata v ovocné složce jsou schopna zakrýt některé nedostatky. Pro výrobu se mohou použít méně kvalitní odrůdy ovoce, nevyzrálé či v menším objemu. Ovocná složka je tedy levnější a není tak náchylná na šetrné zpracování. Naopak výroba ovocných jogurtů bez umělých aromat je náročná na výběr správně vyzrálého ovoce, šetrné ošetření a vysoký obsah ovoce v jogurtu.

V jogurtu Hollandia má každá složka své odůvodněné místo. Maximální podíl ovoce je základem chuti přírody. Ovocná složka má podobu tradiční marmelády našich babiček. Přidává se do ní pouze cukr, jenž zajistí mikrobiální stabilitu, a ovocný pektin, jenž se postará o stejnou konzistenci kousků ovoce. Pro stabilizaci pH a ochranu přirozených barev ovoce lze přidat citrónovou šťávu.

FOTO_Selský-jogurt-jahoda-200-g

ČEŠI CHTĚJÍ KVALITU, ALE POKUD MOŽNO LEVNĚ
Z výše uvedeného vyplývá, že je velmi důležité řídit se při výběru dobrého jogurtu složením a chutí, nejenom cenou. Češi si toho začínají být vědomi, což vyplývá i z rychlého průzkumu Omnibus z července tohoto roku. Na základě složení a chuti vybírá jogurt 61 % respondentů, téměř 47 % dotázaných však vybírá jogurt stále jen podle ceny.

Věděli jste, že …
barvivo karmín má zkratku E 120 a je získávané extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech i na dalších místech?

 

JOGURTY VE ZKRATCE

Podle konzistence:
Selský jogurt Hollandia – se vyrábí klasickou cestou zráním jogurtu v kelímku. Vzniká přirozeně pevná struktura jogurtu.
Krémový jogurt – fermentace proběhne v tanku a konzistence je upravena před plněním do kelímku. Strukturou je řidší a má smetanovou konzistenci.

Podle obsahu tuku:
Plnotučný jogurt – Selský jogurt Hollandia – obsah tuku je stejný jako v mléce.
Smetanový jogurt – má vyšší obsah tuku (během zpracování se část tuku přidá).
Nízkotučný jogurt – má nižší obsah tuku (část tuku se při zpracování odebere).

Další typy jogurtů:
Bio jogurt – základem jogurtů je BIO mléko. Chov dojnic a zpracování mléka podléhá přísným pravidlům ekologického zemědělství.
Řecký jogurt – má stanoven minimální obsah bílkovin a je zbaven syrovátky.
Jogurt řeckého typu – do jogurtu se přisype sušená bílkovina, jejíž minimální obsah je předem daný.

Nyní už víte, na co si dát při nákupu jogurtů pozor. Chcete-li nahlédnout podrobněji pod pokličku výroby jogurtů, podívejte se na video z české mlékárny .