Boršč

Přinášíme vám recept na jeden z pokladů ruské a ukrajinské národní kuchyně - tradiční boršč. Sytá polévka plná zeleniny v zimě krásně zahřeje, navíc je tento recept díky záměně zakysané smetany za náš bílý Selský jogurt v odlehčené verzi.
  • 150  min.
  • 8  porcí

Ingredience

Přední hovězí maso500 g
Bobkový list2 ks
Nové koření4 kuličky
Petržel120 g
Celer120 g
Červená řepa200 g
Mrkev150 g
Bílé hlávkové zelí200 g
Máslo2 lžíce
Cibule1 ks
Brambory (větší)2 ks
Rajčatový protlak3 lžíce
Cukr1 lžička
Sůl, pepř
Bílý Selský jogurt Hollandia

Pro přípravu receptu doporučujeme

Postup přípravy

  1. Hovězí maso vložíme do hrnce, přidáme bobkový list, nové koření a zalijeme 1,5 l vody. Vaříme zhruba dvě hodiny. Maso poté vyndáme ven a pokrájíme ho na malé kostičky.
  2. V dalším hrnci na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájenou zeleninu (petržel, řepu, celer, mrkev, brambory) a vše zalijeme vývarem.
  3. Vaříme až do té doby, dokud zelenina není "na skus", poté přidáme na proužky pokrájené zelí, rajčatový protlak, maso a lžičku cukru. Takto vaříme asi ještě 10 minut a dochutíme solí a pepřem.
  4. Při podávání dáme doprostřed každého talíře lžičku bílého Selského jogurt Hollandia.

Tip

Množství zeleniny je pouze orientační, boršč si můžete upravit podle své chuti a u některých druhů zeleniny přidat, jiných zase ubrat.