Boršč

Přinášíme vám recept na jeden z pokladů ruské a ukrajinské národní kuchyně - tradiční boršč. Sytá polévka plná zeleniny v zimě krásně zahřeje, navíc je tento recept díky záměně zakysané smetany za náš bílý Selský jogurt v odlehčené verzi.
  • 150  min.
  • 8  porcí

Ingredience

Přední hovězí maso 500 g
Bobkový list 2 ks
Nové koření 4 kuličky
Petržel 120 g
Celer 120 g
Červená řepa 200 g
Mrkev 150 g
Bílé hlávkové zelí 200 g
Máslo 2 lžíce
Cibule 1 ks
Brambory (větší) 2 ks
Rajčatový protlak 3 lžíce
Cukr 1 lžička
Sůl, pepř
Bílý Selský jogurt Hollandia

Postup přípravy

  1. Hovězí maso vložíme do hrnce, přidáme bobkový list, nové koření a zalijeme 1,5 l vody. Vaříme zhruba dvě hodiny. Maso poté vyndáme ven a pokrájíme ho na malé kostičky.
  2. V dalším hrnci na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájenou zeleninu (petržel, řepu, celer, mrkev, brambory) a vše zalijeme vývarem.
  3. Vaříme až do té doby, dokud zelenina není "na skus", poté přidáme na proužky pokrájené zelí, rajčatový protlak, maso a lžičku cukru. Takto vaříme asi ještě 10 minut a dochutíme solí a pepřem.
  4. Při podávání dáme doprostřed každého talíře lžičku bílého Selského jogurt Hollandia.

Tip

Množství zeleniny je pouze orientační, boršč si můžete upravit podle své chuti a u některých druhů zeleniny přidat, jiných zase ubrat.