Domácí čerstvý sýr

Napadlo vás někdy, že si můžete doma snadno připravit čerstvý sýr? Postačí vám k tomu jen kvalitní jogurt a jemné plátýnko. Aby byl sýr ještě lahodnější, přidáváme navíc smetanu, čerstvé bylinky a koření.
  • 10  min.
  • 10  porcí

Ingredience

Bílý jogurt Hollandia 400 g
Smetana ke šlehání 33% 250 ml
Čerstvé bylinky
Sůl
Pepř
Jemné plátýnko

Postup přípravy

  1. Jogurt můžeme před výrobou sýra ochutit, a to téměř čímkoli – solí, kořením a čerstvými bylinkami, nebo dokonce medem, ořechy a sušeným ovocem.
  2. Jogurt smícháme se smetanou, bylinkami a ostatními ingrediencemi. Směs opatrně vlijeme do čistého plátýnka (příp. utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde ji necháme po dobu 24 hodin odkapat od syrovátky. Hotový sýr konzumujeme ihned nebo uchováváme v ledničce.

Tip

Vykapanou syrovátku nevyhazujeme  pomáhá při hubnutí nebo se přidává do chleba.