Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Podává se moučník tak dobrý, že těžko budete odolávat dlouho. Krémový základ ve spojení se svěží citronovou pěnou a jahodami je sázka na jistotu. Předehřejte si troubu, tady je recept.
  • 50  min.
  • 8  porcí

Ingredience

Bílky135 g
Cukr krupice135 g
Žloutky90 g
Hladká mouka135 g
Moučkový cukr na posypání
Citronová šťáva75 ml
Moučkový cukr60 g
Vejce50 g
Žloutky40 g
Máslo50 g
Želatina5 plátků
Citronová šťáva40 g
Krémový jogurt Farmář Hollandia100 g
Cukr krupice53 g
Voda13 g
Bílky25 g
Smetana ke šlehání150 g
Jahody200 g
Jahodové pyré2 lžíce
Limetková kůra
Bazalka

Pro přípravu receptu doporučujeme

Postup přípravy

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.
  2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.
  3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně s želatinou.
  4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
  5. Smetanu vyšleháme do tuha.
  6. Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty,začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
  7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
  8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.
  9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
  10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.

Tip

Vyzkoušejte moučník také s jiným ovocem, napříkad s vypeckovanými třešněmi.