Makový dort s jogurtovým krémem, malinami a meruňkami

Makový dort s ovocem se skvěle hodí na oslavu. Můžete jej upéct třeba pro své ratolesti na oslavu konce školního roku, na letní narozeninovou party nebo na nedělní rodinnou sešlost.
  • 180  min.
  • 15  porcí

Ingredience

KORPUS: 500 g másla, 800 g cukru krupice, 12 vajec, 2 hrnky mléka, 1 kg polohrubé mouky, 2 prášky do pečiva, 200 g mletého máku
KRÉM: 950 g mascarpone (nebo jiného čerstvého sýra), 500 g bílého jogurtu Hollandia, 1 žloutek, 130 g moučkového cukru, 3 lžíce vanilkového cukru, 200 g malin, 500 g meruněk
Trocha másla a hrubé mouky na vysypání formy

Postup přípravy

  1. Připrava korpusu (1): Máslo, cukr a žloutky vyšleháme mixérem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko.
  2. Příprava korpusu (2): Z bílků si vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta vařečkou. Nakonec vmícháme i mák.
  3. Příprava korpusu (3): Těsto na korpus si rozdělíme na dvě části, budeme ho totiž péct ve dvou formách. V případě, že máte dostatečně velkou troubu, je možné obě formy péct najednou.
  4. Příprava korpusu (4): Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy (o průměru 28 cm) a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 - 40 minut.
  5. Příprava krému: Mascarpone, jogurt, žloutek a oba druhy cukru dáme do misky a vyšleháme dohladka.
  6. V poslední fázi přípravy prořízneme vychladlé korpusy tak, aby nám vznikly 4 stejné pláty. Jednotlivé pláty korpusu promazáváme krémem a plníme ovocem. Nezapomeňte si však nechat pár hezkých kousků ovoce a mák na ozdobu!

Tip

Pokud zrovna nefandíte meruňkám a malinám, můžete je nahradit prakticky jakýmkoliv ovocem, které máte rádi - třeba jahodami či nektarinkami.