Medové cukroví s jogurtovo-ořechovým krémem

Tento recept na medové cukroví podobné klasickým perníčkům krásně provoní celý dům Vánocemi a navodí tak tu správnou adventní atmosféru.
  • 45  min.
  • 4  porce

Ingredience

TĚSTO: 550 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g másla, 4 lžíce medu, 200 g cukru moučka
KRÉM: 750 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 8 lžic slazeného kondenzovaného mléka, 150 g vlašských ořechů
Hladká mouka na podsypání, vlašské ořechy na ozdobu
Jemné plátýnko, vykrajovátka

Postup přípravy

  1. Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (příp. utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.
  2. Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je dohromady tak, aby těsto bylo jednolité. Pracovní desku pak posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3-4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 5-10 minut dle síly těsta. Jakmile máme cukroví hotové, pustíme se do přípravy krému.
  4. Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme a zdobíme cukroví.
  5. Cukroví uchováváme v lednici a doporučujeme spotřebovat do 1 týdne.

Tip

Na ozdobu můžete použít ořechy v karamelu, jednoduše je přilepíte zbylým krémem.