Medové cukroví s jogurtovo-ořechovým krémem

recept
Tento recept na medové cukroví podobné klasickým perníčkům krásně provoní celý dům Vánocemi a navodí tak tu správnou adventní atmosféru.
  • 45 min.
  • 4 porce

Ingredience

TĚSTO: 550 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g másla, 4 lžíce medu, 200 g cukru moučka
KRÉM: 750 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 8 lžic slazeného kondenzovaného mléka, 150 g vlašských ořechů
Hladká mouka na podsypání, vlašské ořechy na ozdobu
Jemné plátýnko, vykrajovátka

Pro přípravu receptu doporučujeme

Postup přípravy

  1. Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (příp. utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.
  2. Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je dohromady tak, aby těsto bylo jednolité. Pracovní desku pak posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3-4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 5-10 minut dle síly těsta. Jakmile máme cukroví hotové, pustíme se do přípravy krému.
  4. Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme a zdobíme cukroví.
  5. Cukroví uchováváme v lednici a doporučujeme spotřebovat do 1 týdne.

Tip

Na ozdobu můžete použít ořechy v karamelu, jednoduše je přilepíte zbylým krémem.