Pekanový tart s jogurtovo-banánovou zmrzlinou

Dokonalé! Žádný počet hvězdiček a bodů nestáčí na tak výborný dezert. A vy si ho můžete dopřát taky. Recept už totiž máte. Přímo tady.
  • 60  min.
  • 6  porcí

Ingredience

Mandlové sablé
Hladká mouka 300 g
Máslo 180 g
Moučkový cukr 120 g
Mandlová mouka 45 g
Vejce 45 g
Sůl 3 g
Zapečený kakaový krém
Máslo (pokojová teplota) 100 g
Mandlová mouka 100 g
Cukr krupice 100 g
Vejce (pokojová teplota) 100 g
Kakao 50 g
Sirup z třtinového cukru
Máslo 45 g
Glukózový nebo kukuřičný sirup 107 g
Sůl 2 g
Třtinový cukr 90 g
Vejce 75 g
Pekanové ořechy 250 g
Neutrální poleva na potření pro lesk

Postup přípravy

  1. Mandlové sablé: Všechny sypké ingredience prosejeme a smícháme. Přidáme studené kostičky másla a mícháme, dokud se nevytvoří jemná drobenka.
  2. Přidáme vejce a tvoříme hladké těsto. Těsto ale musí zůstat studené, nemělo by se tedy míchat příliš dlouho.
  3. Těsto necháme odležet cca hodinu v lednici a poté vyválíme placku (3 mm) a vytvarujeme do tartaletkové formy.
  4. Dokonalé! Ani počet hvězdiček nestáčí na tak výborný dezert. A vy si ho můžete dopřát taky. Recept už totiž máte. Přímo tady.
  5. Zapečený kakaový krém: Máslo smícháme s cukrem, prosátou mandlovou moukou a s kakaem. Mícháme do hladka.
  6. Postupně přidáváme vejce pokojové teploty, dokud nebude směs hladká.
  7. Na připravené tartaletkové těsto naneseme krém.
  8. Společně pečeme při 160C cca 25 minut.
  9. Sirup z třtinového cukru: V rendlíku na střední teplotě rozpustíme máslo. Přidáme kukuřičný sirup, třtinový cukr a sůl.
  10. Jakmile směs dosáhne 80C, ihned sundáme z plotny.
  11. Zchladíme na 60C a do směsi přimícháme vejce.
  12. Opražíme pekanové ořechy při 160C cca 10 minut.
  13. Na upečenou tartaletku s kakaovým krémem vylijeme sirup z třtinového cukru. Necháme stát cca 10 minut, aby upečený krém absorboval sirup.
  14. Vyskládáme opražené pekanové ořechy do jakéhokoliv ornamentu a opět zalijeme sirupem, aby ořechy byly jím pokryté.
  15. Takto dáme péct při 160C cca na 30 minut.
  16. Po upečení a zchlazení dle přání pomažeme vrch tartu neutrální polevou pro lesk.
  17. Jogurtovo-banánová zmrzlina s kakaem: Plátky mražených banánů, med, jogurt, kakao a vanilkový extrakt vložíme do sekáčku nebo food-processoru.
  18. Mixujeme, dokud směs nebude hladká a krémová (cca 3 minuty).
  19. Jogurtovou směs necháme v mrazáku minimálně 6 hodin, aby vznikla zmrzlina.