Švestkový koláč s mandlovou drobenkou

Odteď už není nejlepší skupenství švestek to kapalné. Odteď švestky nejlépe využijete v koláči podle našeho receptu. A nejednoho člena rodiny překvapíte ingrediencemi, které by v tradiční verzi receptu od babičky nenašel.
  • 60  min.
  • 10  porcí

Ingredience

Švestkový koláč - 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 200 g bílého jogurtu Hollandia, 3 vejce, 1 limetka, 180 ml oleje, 15 švestek
Mandlová drobenka - 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 100 g hrubé mouky, 100 g mandlových lupínků
Máslo a hrubá mouka (na vymazání formy)
100 g marcipánu

Postup přípravy

  1. Do mísy nalijeme jogurt, přidáme vejce, olej a přisypeme oba cukry. Krátce ručním šlehačem rozšleháme, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujeme.
  2. Následně do těsta rychle vmícháme nastrouhanou limetkovou kůru i šťávu z limetky. Protože limetka reaguje s práškem do pečiva, těsto co nejdříve zpracujeme.
  3. Do koláčové formy nalijeme první polovinu těsta, naskládáme pokrájené švestky zbavené pecek a zalijeme druhou polovinou těsta. Posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili prohnětením změklého másla, cukru, mouky a mandlí. Nakonec pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.

Tip

Hotový koláč můžeme jemně posypat strouhaným marcipánem.