bcg-object

Lehký a chutný bramborový salát s jogurtem

icon arrow
Bramborový salát k Vánocům prostě patří. Co takhle mu letos dodat trochu lehkosti? S jogurtem Hollandia získá jemně svěží chuť, která potěší všechny u svátečního stolu. Receptů na tuto vánoční klasiku existuje nespočet, každá rodina má svůj vlastní originál. Pokud máte letos chuť trochu experimentovat, zkuste připravit naši originální odlehčenou verzi s jogurtem. 

Suroviny na 4 porce

Brambory (varný typ A)

600 g

Vejce

2 ks

Mrkev

80 g

Celer bulva

35 g

Petržel kořen

35 g

Sterilované okurky bez nálevu

60 g (3 okurky)

Nálev z okurek

20 ml (1 plná PL)

Hrášek (mražený)

60 g

Cibule

50 g

Bílý Originál Selský jogurt Hollandia

170 g

Hořčice plnotučná

50 g (2–3 vrchovaté lžičky)

Cukr krupice

1/2 lžičky

Worcesterská omáčka

1 lžička

Pepř celý

3 kuličky

Nové koření celé

3 kuličky

Bobkový list

2 listy

Sůl

dle chuti

Mletý pepř

špetka

Postup

Příprava základu

  1. 1

    Brambory důkladně omyjte a vařte ve slupce v neosolené vodě, dokud nezměknou. Poté je slijte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

  2. 2

    Vejce dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte 10 minut natvrdo. Sceďte je, zchlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

  3. 3

    Mrkev, celer a petržel očistěte, nakrájejte na větší kusy a v hrnci s vroucí, lehce osolenou vodou vařte asi 10–15 minut společně s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření. Poté zeleninu slijte a nakrájejte na malé kostičky.

  4. 4

    Nakrájejte sterilované okurky na malé kostičky a cibuli na co nejjemněji dokážete.

  5. 5

    Mražený hrášek přelijte horkou vodou, aby se prohřál, a nechte okapat.


  6. 6

    Do velké mísy dejte nakrájené brambory, vejce, zeleninu, okurky, cibuli a hrášek a vše opatrně promíchejte.

Dochucení a odležení salátu

  1. 7

    K připravenému základu přidejte bílý Originál Selský jogurt Hollandia, hořčici, nálev z okurek a dochuťte troškou cukru, worcesterskou omáčkou, solí a pepřem.

  2. 8

    Všechny ingredience důkladně promíchejte tak, aby se brambory nerozmačkaly. Salát vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici alespoň 24 hodin odležet.

  3. 9

    Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte.